Mobilkulturen idag

Mobilen har blivit den käraste ägodelen för många. På den finns kunskap och information som inte finns någon annanstans i hemmet. Numera ligger barnfotona i telefonen istället för i ett fotoalbum och jobbinformation och skoltider är i mobilen istället för på almanackan. Det betyder att telefonen ska tåla mycket då den används för så mycket.

Skydd

Din mobil följer med dig överallt. Du tar fram den när du sitter på bussen, går på gatan, lagar mat, sitter på toaletten eller ligger i sängen. Risken att du ska tappa den ökar med användningstiden. Du behöver alltså ett bra mobilskydd och bra grepp. Idag kan du köpa hopfällbara ringar och knoppar som klistras fast på baksidan.

Ringen och knoppen ger bättre grepp om telefonen och gör det svårare att tappa den. När du ska köpa ett mobilskydd eller fodral måste du söka en som är byggd för din telefon, universalfodral finns knappt idag. Om du behöver ett Samsung Galaxy S9 skal ska du söka på din exakta modell, annars kan håltagningen för volymknappar och kamera sitta på fel plats.

Överkonsumtion

Eftersom mobilen anses hålla världens information och vara en plats där du kan umgås med vänner oavsett var du är, har det också blivit någon som vi överkonsumerar. Speciellt barn och ungdomar pekas ut som överkonsumerare. Det handlar inte bara om att vi kopplar bort från vardagen och nuet, det kan också leda till skador. Att sitta och titta på mobilen innebär en onaturlig vinkel för ryggraden som kan leda till stelhet och smärta.

Även ögonen tar stryk, närsynthet har ökat enormt över hela världen och många pekar på mobilen som största boven. Vill du göra något åt ditt surfande gäller det att lägga undan telefonen då och då, kanske till och med stänga av den. Du behöver inte titta på Facebook samtidigt som du ser en film eller uppdatera favoritforumet flera gånger i timmen för att inte missa något. Att kämpa mot telefonen är dödsdömt, den är här för att stanna. Men du kan själv bestämma hur ofta du ska använda den!